Με την έκθεση «Τήνος-avant-garde» ο δήμος Τήνου εγκαινιάζει στις 3 Ιουλίου το ανακαινισμένο κτίριο της Στέγης Πολιτισμού και Παιδείας στο λιμάνι της πόλης.
Η έκθεση, σε επιμέλεια του καθηγητή, ιστορικού τέχνης Μάνου Στεφανίδη, καλύπτει μεγάλο μέρος της Ελληνικού μοντερνισμού περιόδου `60.
«Η “Τήνος avant – garde” αποτελεί μία συμβολική χειρονομία – αναφορά στην ηρωική, ελπιδοφόρα όσο και ‘ημιτελή’, λόγω δικτατορίας, δεκαετία του ’60, στους καλλιτέχνες της αλλά και τα καινοφανή για την συντηρητική κοινωνία της εποχής, επιτεύγματά τους» σημειώνει ο Μάνος Στεφανίδης. «Ήταν τότε που μία ομάδα νέων δημιουργών, γεννημένων όλων γύρω στο 1930, εγκατέλειψαν την Αθήνα για να κατακτήσουν τη Ρώμη, το Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Κάσσελ… ακόμα και τη Νέα Υόρκη» λέει ο επιμελητής αναφερόμενος στον Παύλο, τον Μίχα, τη Ζούνη, τον Σκυλάκο, τον Καρά, τον Κεσσανλή, τον Γαΐτη, τον Μυταρά όπως επίσης τον Στάμο, τη Χρύσα ή τον Ακριθάκη, αλλά και τους παλαιότερους Ζογγολόπουλο, Λαμέρα και τους νεότερους Γιώργο Λάππα και Δημήτρη Αληθεινό.
Παρόλο που η «Τήνος avant – garde» δεν εξαντλεί όλα τα ονόματα και όλες τις περιπτώσεις της ελληνικής modernité της περιόδου αποτελεί μια απολύτως ενδεικτική εκπροσώπηση των ποικίλων τάσεών της που ξεκινούν από την ευφάνταστη naïveté του Φασιανού, την figuration nouvelle του Χρίστου Καρά και φτάνουν ως την art mecano του Κεσσανλή, τον nouveau réalisme του Παύλου και τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό του Στάμου. Επίσης στην έκθεση φιλοξενούνται έργα ιστορικά, μεγάλων διαστάσεων και μουσειακών προδιαγραφών. Έργα μιας έντονης θεατρικότητας τα οποία συμμετείχαν σε μεγάλες, διεθνείς εκθέσεις. Από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας ως την Μπιενάλε των Νέων του Παρισιού, την documenta κ.λ.π.
Την έκθεση συνδιοργανώνει ο δήμος Τήνου και η Roma Gallery.
Οι επισκέπτες θα εισέρχονται ανά ομάδες στην έκθεση, θα ξεναγούνται από τον επιμελητή και θα προσέρχονται στο κατάστημα «Αρόδο» για το κέρασμά τους.